reklama

Aktualności - Mordy
02 listopada 2017 18:58

Podlasko-mazowieckie biesiadowanie

Mieszkańcy Mazowsza i Podlasia zgłosili aż 65 potraw i napojów do konkursu kulinarnego „Biesiada Podlasko-Mazowiecka”. Zorganizował go Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury w ramach projektu „Bliżej kultury ludowej Mazowsza i Podlasia”.

W konkursie wzięły udział osoby i grupy z województw mazowieckiego, podlaskiego oraz lubelskiego – informuje Łukasz A. Wawryniuk, dyrektor Miejsko-Gminnego Ośrodka Kultury w Mordach, autor i koordynator projektu "Bliżej kultury ludowej Mazowsza i Podlasia", w ramach którego odbył się konkurs .

Smak, zgodność z tradycją regionu, estetykę oraz sposób podania potraw i napojów oceniała komisja, w skład której weszły: przewodnicząca komisji Małgorzata Skolimowska – szef kuchni w restauracji regionalnej ZAŚCIANEK POLSKI w Siedlcach należącej do Szlaku Kulinarnego „Mazowiecka Micha Szlachecka”, Danuta Pasiak – członek Stowarzyszenia Ośrodek Kultury i Aktywności Lokalnej
w Krzesku oraz Grażyna Jakimiak z Wydziału Spraw Społecznych w Starostwie Powiatowym w Siedlcach. Każde zgłoszenie było oznaczone specjalną sygnaturą, dzięki czemu jurorki mogły zachować całkowitą bezstronność przy ocenie dań.

W kategorii sałatki, surówki i przystawki zdobyli: I miejsce – Marzena Zarzycka (Radzików Stopki), II miejsce – Edyta Wiącek (Niwa Babicka) oraz III miejsce – Krzysztof Protasiuk (Siedlce). Jury wyróżniło także jastrząbki zgłoszone przez Sołectwo Wyczółki z gminy Mordy. Spośród potraw mięsnych i półmięsnych najsmaczniejsze okazały się: kiełbasa wieprzowo-wołowa Małgorzaty Kołodziejczuk oraz pasztet gryczany Mileny Izdebskiej-Młynarz (obie potrawy ex aequo I miejsce), pierogi z mięsem i cieciorką KGW Korniczanki ze Starej Kornicy (II miejsce) oraz galareta wieprzowa Bożeny Chudeckiej.

W trzeciej kategorii (pieczywo) komisja przyznała tylko I miejsce dla Jadwigi Michalak za chleb z burakami oraz wyróżnienie za chleb mieszany
z ziarnami na zakwasie zgłoszony przez Marlenę Soszyńską. Podobnie było w kategorii zupy i buliony: I miejsce zdobyła zupa warzywna z kurczakiem (Zespół „Korniczanie”), zaś wyróżnienie zupa z dyni z zacierką Ireny Chodowiec.

W piątej kategorii (dania warzywne) najsmaczniejsze okazały się kotlety z ziemniaków z sosem grzybowym Ireny Wawryniuk (I miejsce) oraz zapiekanka – kartoflanka Beaty Strąk (II miejsce). Trzeciego miejsca jurorki nie przyznały. Spośród ciast i deserów najlepsze okazały się: drożdżówka z nadzieniem jabłkowym z mlekiem Irminy Tymoszuk (I miejsce), racuszki babci Oli Marty Krasnodębskiej (II miejsce) oraz pączki Janiny Miłkowskiej i sernik Moniki Wawryniuk (oba ciasta ex aequo III miejsce). Komisja przyznała także wyróżnienie specjalne Wiktorii Trębickiej – najmłodszej uczestniczce konkursu – za ciasteczka kruche.

Wśród napojów alkoholowych i bezalkoholowych pierwsze miejsca zajęły bimber zaprawiony karmelem Kazimierza Orzyłowskiego z Radzikowa Kornicy oraz malinówka Koła Gospodyń Wiejskich w Mierzwicach. Drugie miejsca (także ex aequo) zajęły wino wieloowocowe Grupa „Działamy Lokalnie” ze Starej Kornicy oraz nalewka pigwowa z miodem Marty Trębickiej z Mordów. Na trzecim miejscu znalazł się sok z syropu z kwiatów czarnego bzu Magdaleny Tyburcy z Niwy Babickiej. Jedyne wyróżnienie w tej kategorii przypadło nalewce z owoców leśnych Mieczysława Zadrożnego z Siedlec. - Przepisy wszystkich zwycięskich potraw wraz ze zdjęciami zostaną opublikowane w pokonkursowym zbiorze tradycyjnych przepisów kulinarnych wraz z ciekawostkami kulinarnymi z terenu podlasko-mazowieckiego – informuje główny instruktor kulturalno-oświatowy Patryk Kamiński.

Zwycięzcy otrzymali dyplomy i nagrody rzeczowe, wśród których znalazły się sprzęty AGD, zestawy naczyń czy ekskluzywne książki kucharskie. Łączna pula nagród wyniosła 2500 zł. Pozostali uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy podziękowania. Po ogłoszeniu wyników konkursu nastąpiła degustacja wszystkich potraw i trunków. Na scenie Sali Teatralnej wystąpił także gościnnie zespół „Korniczanie” ze Starej Kornicy. Całość zakończyła się wspólnym biesiadowaniem przy muzyce do późnych godzin wieczornych. Nie zabrakło wspólnych tańców oraz śpiewów.

Celami głównymi konkursu są: promocja i wspieranie kuchni regionalnej z terenu Mazowsza i Podlasia, reaktywowanie tradycji kulinarnych regionu oraz odświeżenie starych przepisów kulinarnych, spisanie ich i opracowanie na nowo, a także wzmocnienie tożsamości regionalnej. Konkurs odbył się w ramach projektu Bliżej kultury ludowej Mazowsza i Podlasia, który dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu Kultura ludowa i tradycyjna.

Patronat medialny nad konkursem sprawował „Kurier Podlaski - Głos Siemiatycz”.

PK, Kurier Podlaski Głos Siemiatycz, fot PK

Jedynka "Głosu Siemiatycz"

patronat

reklama

patronat

Do góry strony