reklama

Aktualności - Rudka
28 listopada 2013 23:54

Rudka - Spotkanie przy chlebie

Odpowiadając na apel  Fundacji „Dobre Życie” Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. K. Kluka w Rudce w dniach 11-17 listopada włączył się po raz piąty w obchody Tygodnia Chleba, który w tym roku odbywał się pod hasłem „Tydzień chleba na zakwasie w szkole”, a po raz trzeci z tą inicjatywą wyszedł do lokalnego środowiska.

Celem programu jest propagowanie wśród uczniów zdrowych nawyków żywieniowych, podnoszenie świadomości na temat zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie wypiekanego tradycyjnymi metodami.

- W ramach kampanii uczniowie mieli możliwość zobaczenia jednej z najnowocześniejszych w Europie linii produkcyjnej bułek zakupionej przez PSS Społem Białystok. Produkuje ona 16 tys. bułek w ciągu godziny. Kolejnym zadaniem uczniów było przygotowanie własnego wypieku chleba na zakwasie – mówi Joanna Nietupska, nauczyciel przedmiotów żywieniowych. Szkolne obchody „Tygodnia chleba” zakończyły się w piątek 15 listopada rozwiązaniem krzyżówki „Z chlebem w tle”.

W niedzielę 17 listopada na małej hali sportowej w ZSCKR odbył się finał ogólnopolskiej kampanii „Tydzień chleba na zakwasie w szkole” pod tytułem „Spotkajmy się przy chlebie”, skierowany do mieszkańców gminy. W spotkaniu uczestniczyli m.in.: Wójt Gminy Rudka Andrzej Anusiewicz, ks. Błażej Samociuk, Marek Klinicki, właściciel piekarni oraz wielu innych gości.

Dobry, czyli jaki?

- Co to właściwie znaczy dobry chleb – z tym pytaniem dyrektor szkoły Halina Leszczyńska zwróciła się do zebranych gości. - Dobry to znaczy prawdziwy chleb, który zawiera w sobie dużo witamin i nie tuczy. Dobry to znaczy pachnący chlebem. Dobry chleb to taki, który powstaje z grubo mielonej mąki – kontynuuje pani dyrektor. - Najzdrowszy jest dla naszego organizmu chleb żytni oraz chleb na zakwasie. Chleb żytni, ten prawdziwy powstaje z pełnego przemiału mąki żytniej, zawiera cenny błonnik, który usuwa zbędne z naszego organizmu produkty przemiany materii. Zakwas chlebowy to magiczny składnik, dzięki któremu mamy możliwość upieczenia zdrowego chleba czy chrupiących bułeczek zachowujących długo świeżość. Do chleba pieczonego na zakwasie nie używamy żadnej chemii. Wzorowy chleb składa się z wody, mąki i zakwasu.

Chleb na medal

V finał kampanii „Tydzień chleba na zakwasie w szkole” rozpoczęło przedstawienie „O królewnie, piekarczyku i pieczeniu chleba” przygotowane przez uczniów szkoły. Kolejną atrakcją dla mieszkańców był konkurs na najlepszy chleb na zakwasie. Kryterium oceny był wygląd, smak oraz oryginalność. I miejsce za pięknie przyozdobiony chleb zajęła Dorota Bobel, a w dwóch pozostałych kategoriach wygrał chleb Barbary Piekutowskiej, która zapytana o recepturę chleba odpowiedziała: – Istotą dobrego chleba jest nie tylko mąka i zakwas, ale także serce włożone w wyrób.

Nagrody rzeczowe laureatom wręczył wójt Andrzej Anusiewicz.

Stoliczku nakryj się

Stoły wystawowe nie tylko stanowiły dekorację, ale także zapraszały wszystkich do degustacji. Znalazły się tam smakołyki z domowych spiżarni przyniesione przez gospodynie, m.in. buraczki w zalewie octowej, ogórki kiszone, nadziewane papryczki, sałatki warzywne, powidła, marynowane brzoskwinie, kompot z aronii, miód. Nie mogło zabraknąć domowego masła, smalcu i bigosu jako doskonałego dodatku do chleba na zakwasie.

Liczba uczestników takich spotkań z każdym rokiem rośnie, a powody wzięcia w nich udziału bywają różne:

- Trzeba się dzielić, tym, co się ma najlepszego w swojej spiżarni i tym samym sprawiać radość innym – oznajmiła Cecylia Bobel, uczestniczka spotkania.

- Wzięłam udział w konkursie za namową mojej córki. Chleb na zakwasie piekę regularnie dla mojej rodziny i znajomych i ich pozytywna opinia skłoniła mnie do tego, że podjęłam to wyzwanie – powiedziała uczestniczka konkursu, Monika Mańkowska.

Chleba naszego powszedniego, aby nam nigdy nie zabrakło - tymi słowami wójt Andrzej Anusiewicz podsumował V finał ogólnopolskiej kampanii „Tydzień chleba na zakwasie w szkole”.

Katarzyna Nieroda, Kurier Podlaski – Głos Siemiatycz, fot Jarosław Usakiewicz

Jedynka "Głosu Siemiatycz"

patronat

patronat

patronat

reklama

Do góry strony